Down to content

Optimizacija kolnika

Konvencionalni, često složeni ograničeni postupci projektiranja kolnika i izgradnje cesta i dalje su prisutni kao praksa, premda su narasli izazovi za kolničke inženjere, izvođače i vlasnike. Proračuni gradnje ceste su pod sve većim pritiskom da se dostavi bolja vrijednost i performanse za manje novca.

Poznato je da je praksa da se instalira "tipična sekcija kolnika" dokazala kao problematična. Sve veći i pretjerani zahtjevi za biljne, radne i materijalne resurse uz dugotrajne ugovorne programe može biti izazov. To može izazvati dodatni rizik, vrijeme i novac zbog povećanja prometnih opterećenja na cestama. Daljnji problemi uključuju neodgovarajuće kolničke konstrukcije, niže proračune održanje i povećanje troškova materijala.


Ova pitanja su prisilila inženjere da traže projektirane vrijednosti alternativa konvencionalnim strategijama koje se tradicionalno oslanjaju na procjenu svojih projekata. Osim toga, sve veći broj inženjera su usvajanjem Tensar Spectra® Kolnička Optimizacija Sustava, sjedinjavanjem Tensar TriAx® Geomreža, optimizirali kolnički dizajn i tehnike gradnje.

Spectra sustav kombinira Tensar TriAx geomrežu sa agregatom ispune da bi se stvorio mehanički stabilizirani sloj (MSL) koja je znatno tvrđi i robusniji od konvencionalnog nevezanog agregata sloja. Poboljšane strukturne karakteristike MSL dopuštaju dizajneru da dobije veću učinkovitost iz cijele kolničke konstrukcije, što rezultira više ekonomičnom gradnjom, smanjenjem rizika, poboljšanjem performansi, smanjenjem otpada i duži vijek trajanja.

Tensar Spectra Pavement System


Kolnici dizajnirani s ponudom Spectra Kolnička Optimizacija sustava nude:

  • Značajno proširenje života kolnika zbog poboljšanih performansi mehanički stabiliziranog sloja
  • Smanjiti troškove gradnje zbog optimizacije konfiguracije kolničkog sloja
  • Troškovi Optimiziranja životnog ciklusa i maksimalna ukupna vrijednost
  • Smanjenje količine agregata i asfalta sa povezanim programom izgradnje

Need help?

Product Literature