Proizvodi za armiranje asfalta

Two construction workers using a construction vehicle to install an asphalt interlayer

Armatura asfalta

Pregled rješenja

Puknuće asfaltnog sloja smanjuje krutost kolnika i omogućuje ulazak vode, čime se oslabljuje temeljni sloj i posteljica, te dolazi do daljnjeg propadanja i trajnog gubitka čvrstoće. Uobičajeni postupci sanacije propisuju postavljanje asfaltnog sloja na vrh postojeće površine ili nakon skidanja gornjeg, habajućeg asfaltnog sloja. Iako to može pružiti neki dodatni radni vijek, pojava pukotina je samo usporena i one se brzo ponovno javljaju. Ovim pristupom vodit ćete stalnu bitku s održavanjem kolnika koja se nikada ne može dobiti...

Međutim, kada je ugrađen asfaltni međusloj, učinkovitost novog asfaltnog sloja se drastično poboljšavaju, što značajno smanjuje troškove održavanja po kilometru i po godini. Tensar nudi niz asfaltnih međuslojnih proizvoda koji mogu pomoći rješavanju problema, uz i naš tim koji je spreman podržati vas u odabiru najboljeg rješenja za vaš projekt.

 

Što uzrokuje pucanje?

Pukotine propagiraju iz postojećih pukotina ili spojeva u podlozi (reflektivne pukotine) ili mogu biti inducirane širenjem i skupljanjem slojeva uslijed temperaturnih promjena.  Prekomjerno deformiranje kolnika pod prometnim opterećenjem također može dovesti do pucanja u asfaltu uslijed zamora.  

Kako pomaže asfaltni međusloj?

Asfaltni međuslojevi mogu pružiti barijeru za ulazak vlage, smanjiti naprezanja u konstrukciji, te armirati, čime se kontrolira pojava pukotina na asfaltnoj površini. Armirajući sloj također može poboljšati životni vijek kolnika odgađanjem nastanka pukotina uslijed zamora materijala.

Koje su funkcije međusloja?

Međuslojevi funkcioniraju kao:

  • Barijera – kako bi se spriječio ulazak vlage
  • Smanjenje naprezanja –  omogućiti određeno kretanje između slojeva i smanjiti naprezanja
  • Armatura – kako bi se osigurala vlačna čvrstoća i krutost asfaltnog sloja.

Koje su vrste asfaltnog međusloja?

Postoje različite vrste međuslojnih rješenja koja obavljaju jednu ili više potencijalnih funkcija.

  • Tekstili se koriste za apsorpciju bitumena iz procesa ugradnje, kako bi se osigurale funkcije vodonepropusnosti i smanjenje stresa. Postoje različiti oblici tkanine, a najčešće su korišteni netkani polipropilenski geotekstili.

  • Međuslojevi tipa mreže imaju otvore kako bi se omogućilo vezivanje gornjeg asfaltnog sloja za podložni sloj. Tipična struktura je mreža od staklenih vlakana obložena bitumenskim slojem.

  • Strukturni mreže imaju viši profil rebara kako bi se omogućilo uklještenje agregata gornjeg asfaltnog sloja i mreže. Mreža je obično polpropilenska s integralnim čvorovima.

  • Kompozitni međuslojevi kombiniraju tekstil s mrežom ili strukturnom mrežom kako bi se ponudila višestruka funkcionalnost.

Kako se Tensar može usporediti s konkurencijom?

Tensarovi proizvodi za temelje i pojačanje nasipa dokazana su rješenja visokih performansi koja nude značajne prednosti u odnosu na alternativna rješenja.

Što su Tensar asfaltni međuslojevi?

Tensar ima niz asfaltnih međuslojnih geomreža i kompozita, dizajniranih za interakciju s bitumenskim veznim slojem. Ovi proizvodi dodaju vlačnu krutost, ograničavaju naprezanja i smanjuju razvoj i veličinu pukotina. Kompozitni međuslojevi obuhvaćaju geomrežu povezanu s tkaninom koje zajedno djeluju kao armatura, smanjenje naprezanja (Stress Absorbing Membrane Interlayer - SAMI) i kao barijera za vlagu.

Resursi