Geomreže

A close-up of Tensar's geogrids with soil placed on top and a construction worker and vheicle in the background

Geomreže

Pregled rješenja

Geomreža se sastoji od dvodimenzionalnog rasporeda integralno povezanih vlačnih elemenata ili rebara, koji tvore rešetku ili mrežastu strukturu, obično isporučenu u obliku role. Proizvedene od polimera, geomreže su klasificirani kao geosintetski proizvod. To je široka klasifikacija proizvoda koja uključuje geotekstile i geomembrane uz ostale manje kategorije.

Tensar geomreže obično se proizvode od orijentiranog polietilena visoke gustoće (HDPE) ili polipropilena (PP) za trajnost, krutost i čvrstoću. Spojevi između rebara integralno su formirani dajući im visoku čvrstoću i strukturnu stabilnost.

Geomreže se koriste za rješavanje građevinskih i geotehničkih inženjerskih problema u ili na tlu. Prvenstveno pružaju funkciju stabilizacije ili armiranja, kako bi se dodala ili poboljšala svojstva tla ili agregatnih materijala

Za što se koriste geomreže?

Geomreže prvenstveno pružaju funkciju stabilizacije ili armiranja, kako bi se poboljšale performanse tla. Također osiguravaju razdvajanje slojeva tla i agregata.

Kako geomreže stabiliziraju?

Otvori ili lukovi između rebara omogućuju probijanje agregata kroz geomrežu i njihovo povezivanje, uklještejne s njom. Pod uvjetom da je geomreža dovoljno kruta, profil rebara dovoljno dubok i spojevi dovoljno jaki, agregat je zbijen unutar otvora, što tvori novi kompozitni materijal geomreže/agregata s poboljšanom čvrstoćom i otpornošću na deformacije.

Kako geomreže armiraju tlo?

Za primjenu kod armiranja tla, opterećenje se mora prenijeti između tla i geomreže. Poprečna rebra jednoosnih geomreža pružaju učinkovit mehanizam za prijenos tereta upornjakom, a ne samo trenjem. Visoko vlačno opterećenje u geomreži prenose uzdužna rebra. Moraju biti sposobne izdržati tako veliko opterećenje tijekom punog vijeka trajanja konstrukcije (često do 120 godina), zahtijevajući trajnost, dugotrajnu čvrstoću i krutost.

Koje vrste geomreža postoje?

Postoje 4 glavne vrste geomreža: jednoosne geomreže, dvoosne geomreže, troosne geomreže (TriAx®) i Tensar InterAx® geomreže.

Usporedba geomrežâ

Učinkovitost uklještenja i zbijanja koju pruža geomreža ovisi o njezinim fizičkim karakteristikama (krutost u ravnini, učinkovitost spoja, profil rebara) i kompatibilnost s agregatom (veličina i vrsta čestica). Različite geomreže s istom kratkoročnom QC čvrstoćom mogu imati vrlo različite karakteristike ovisno o načinu proizvodnje, vrsti čvora, profilu rebara i korištenom polimeru.

Za primjenu kod armiranja tla, geomreža mora imati dokazane dugoročne karakteristike čvrstoće i krutosti, kao i visoku trajnost. Geomreže variraju u svojim dugoročnim karakteristikama, ovisno o metodama proizvodnje i korištenom polimeru. Tensar jednoosne geomreže certificirane su za 120-godišnji projektirani vijek trajanja u širokom rasponu pH tla i kemijski agresivnim okruženjima.

Resursi